zondag 10 juni 2007

De oude Romeinen

Gisteren hebben we in een protestmars tegen de oorlog meegelopen. Mijn zoon en ik kwamen in Rome terecht in deze mars voor de vrede en het leek ons geen verkeerd idee om hieraan deel te nemen. Ook omdat we natuurlijk tegen oorlog zijn maar ook leuk om mooie plaatjes te schieten (dit is misschien wel de verkeerde term).

Er liepen zo'n 25.000 mensen mee in deze mars die af en toe meer leek op een carnavalsoptocht.




Ook de aanwezigheid van Bush in Rome was een dankbaar onderwerp op de spandoeken. In Vicenza worden bij de luchthaven Dal Molin de amerikaanse troepen fors uitgebreid, voor de italianen temeer een reden om te protesteren.

Opmerkelijk was echter de overdreven aanwezigheid van de politie. Het waren er echt duizenden. Ze waren bang dat er van de toegewezen route werd afgeweken. In eerste instantie leek er ook weinig aan de hand. Het was echt feesten geblazen op het eindpunt, het prachtige Piazza Navona. Er werd hier net zo gevierd als met carnaval op de markt in Kerkrade. Ik miste alleen d'r Joep maar dat maakten de schitterende fonteinen van Bernini meer dan goed.

Maar zoals ze waarschijnlijk hadden verwacht komen er ook altijd verkeerde randfiguren af op dit soort evenementen. En daar was nou die overmacht aan politie voor. Enkele honderden relschoppers ontsierden de manifestatie en richtten vernielingen aan. Er sneuvelde ruiten er werd met vanalles en nog wat gegooid naar de politie. En wij stonden hier gezellig tussen in.

De carbinieri (klinkt toch veel mooier dan M.E.) gebruikte een taktiek die ze ook al bij de oude romeinen gebruikten. Hieraan had Rome vroeger zijn machtige positie te danken. Zo wonnen ze alle veldslagen (nouja, de meeste) en dat passen ze nog steeds toe. Er werden rijen opgesteld die, met tussenruimten van zo'n 10 meter, aansloten. Dit ging gepaard met een hels kabaal van slagen met de knuppel op het schild en oerschreeuwen. Heel indrukwekkend allemaal. We waanden ons in een stripverhaal van Asterix en Obelix of in een romeinse spektakelfilm.

Op een gegeven moment maakten ze terugtrekkende bewegingen zodat de relschoppers terein konden winnen. Maar tegelijkertijd sloten de rijen aan de achterkant weer aan totdat de vandalen geheel ingesloten waren met de rug tegen de muur.
In het nieuws maakten ze melding van slechts enkele arrestaties. Dat kan kloppen want de rest werd per ambulance afgevoerd....

De komende week meer over ons weekje Rome.